Tomek Florja

Pyszne, pożywne śniadanie – szakszuka

Śniadanie jest najważniejsze.

Śniadanie, czyli pierwszy poranny posiłek zapewnia nam dawkę energii, dzięki której możemy dalej funkcjonować. Jeżeli nie zjemy nic przed wyjściem do pracy lub szkoły, możemy czuć się senni, osłabieni, bez chęci do życia. Nie mówiąc już o ciągłym burczeniu w brzuchu.

Szakszuka - co to jest?

Shakshuka (lub shakshouka) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu.
 
Połączenie pomidorów, papryki, przypraw i jajek jest, dla mnie, idealnym zestawem na poranny rozruch organizmu. To świetna alternatywa dla ludzi, którzy nie przepadają za śniadaniami na słodko (owsianki, jaglanki itp.) Porcja warzyw dostarcza organizmowi witamin oraz blonnika, jajka – białko, a dobre, ciemne pieczywo – węglowodany. 

Przepis na szakszukę

Składniki / 4 porcje :

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski
  • 2 łyżeczki pasty harissa (domowej lub ze sklepu) – można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g, można zastąpić świeżymi pomidorami)
  • sól, pieprz
  • 4 duże jajka
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • do podania: chlebek pita lub inne pieczywo, dla złagodzenia ostrości można podać z greckim jogurtem lub serkiem labneh albo posypać szakszukę fetą

Podstawą są pokrojone w  kostkę pomidory, podduszone na oliwie z oliwek i cebuli, do których dodaje się pozostałe składniki – pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i przyprawy. Orientalnego smaku nadaje szakszuce  kmin rzymski oraz harrisa. Do uduszonych składników należy wbić jajka, wcześniej robiąc lekkie zagłębienia w sosie pomidorowym. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 3 minuty, do całkowitego ścięcia białka (żółtko powinno pozostać płynne). Gotowe danie można posypać – w zależności od upodobań – świeżą natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.

Przygotowanie szakszuki trwa około kwadransa.

Smacznego 😀

Przetestuj Zumbę
na zajęciach online!

Zrób pierwszy krok ku lepszemu samopoczuciu!

Udostępnij ten post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Pozostałe...

Lifestyle

Charytatywny Maraton dla Śpiochów

Maraton. Tym razem nie biegowy, a maraton ZUMBA Fitness. Trzy godziny charytatywnych zajęć fitness. Ćwiczymy, tańczymy i bawimy się wspierając toruńską Fundację “Światło”.

Hej, tutaj Tomek! Jestem instruktorem Zumby i Fitnessu. Zajęcia prowadzę online jak i stacjonarnie w Toruniu i okolicach. Sprawdź dostępną ofertę!
Shopping Cart