Śniadanie jest najważniejsze.
Śniadanie, czyli pierwszy poranny posiłek zapewnia nam dawkę energii, dzięki której możemy dalej funkcjonować. Jeżeli nie zjemy nic przed wyjściem do pracy lub szkoły, możemy czuć się senni, osłabieni, bez chęci do życia. Nie mówiąc już o ciągłym burczeniu w brzuchu.
Szakszuka - co to jest?
Przepis na szakszukę
Składniki / 4 porcje :
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski
- 2 łyżeczki pasty harissa (domowej lub ze sklepu) – można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki lub przeciśnięte przez praskę
- 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g, można zastąpić świeżymi pomidorami)
- sól, pieprz
- 4 duże jajka
- posiekana natka pietruszki do posypania
- do podania: chlebek pita lub inne pieczywo, dla złagodzenia ostrości można podać z greckim jogurtem lub serkiem labneh albo posypać szakszukę fetą
Podstawą są pokrojone w kostkę pomidory, podduszone na oliwie z oliwek i cebuli, do których dodaje się pozostałe składniki – pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek i przyprawy. Orientalnego smaku nadaje szakszuce kmin rzymski oraz harrisa. Do uduszonych składników należy wbić jajka, wcześniej robiąc lekkie zagłębienia w sosie pomidorowym. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 3 minuty, do całkowitego ścięcia białka (żółtko powinno pozostać płynne). Gotowe danie można posypać – w zależności od upodobań – świeżą natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.
Przygotowanie szakszuki trwa około kwadransa.
Smacznego 😀